Grevele blochează traficul feroviar în Franţa, amână procese penale în Anglia şi dau peste cap traficul aerian în întreaga Europă, în condiţiile în care liderii sindicali de pe întreg continentul profită de criza costurilor de trai pentru a solicita majorări salariale câteodată consistente, scrie The Wall Street Journal.
Personalul de cabină spaniol al companiei aeriene low-cost easyJet cere o creştere cu 40% a salariilor de bază şi viitoare majorări salariale în linie cu inflaţia. În Anglia, avocaţii de drept penal solicită salarii mai mari cu 25%, aflându-se în grevă pentru a doua săptămână consecutiv.
Grevele sunt ceva obişnuit în mare parte din Europa, însă în acest an sezonul grevelor de vară a coincis cu o inflaţie istoric ridicată, dând un imbold liderilor sindicali.
Inflaţia anuală pentru zona euro a accelerat la un maxim record în iunie, atingând 8,6%. OCDE, între timp, anticipează că salariile reale vor scădea cu 2,6% în Germania, 2,9% în UK şi 4,5% în Spania. În SUA, prin comparaţie, salariile sunt aşteptate să scadă cu 0,6% în acest an.
Industria aviatică europeană a fost îndeosebi afectată de grevele declanşate în mai multe ţări. Maria Demertzis, director interimar la Bruegel, un think tank cu sediul în Bruxelles, arată că îngrijorările privind inflaţia în rândul muncitorilor se suprapun peste penurii de forţă de muncă, în condiţiile în care companiile aeriene întâmpină dificultăţi în a angaja suficient de rapid pentru a acoperi cererea ce-a explodat post-lockdownuri.
Piloţii SAS, cea mai mare companie aeriană din Scandinavia, au intrat în grevă la începutul acestei săptămâni, forţând compania să reducă numărul zborurilor cu 50% în zilele cu grevă. Compania a declarat că greva a contribuit la intrarea sa în faliment.