NEXTA: Decizia scandaloasă a Germaniei care tensionează relațiile cu Kievul

Germania a interzis folosirea simbolurilor ucrainene, ruse și sovietice în timpul evenimentelor de la Berlin, programate pentru 8 și 9 mai, ce vor marca victoria asupra nazismului.

Potrivit publicației RND, în acest fel poliția germană vrea să evite provocările legate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Poliția apără ”o amintire demnă

Șefa poliției din Berlin, Barbara Slovik, a spus că sărbătorile din oraș sunt riscante. Ea a subliniat că poliția apără „o amintire demnă”, dar ia măsuri împotriva „oricărei forme de sprijin, aprobare sau glorificare a războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”.

CNN: Cum ar putea Ucraina să câștige războiul cu Rusia? Pericolul unei invazii rusești a Republicii Moldova este unul real

În acest scop, poliția a interzis afișarea steagurilor rusești și sovietice și a steagurilor și simboluri ucrainene în apropierea monumentelor memoriale ale capitalei celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, este interzisă purtarea uniformelor militare – cu excepția celei sovietice pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, și-a exprimat indignarea față de această decizie.

„Suntem șocați că poliția din Berlin a interzis purtarea drapelelor ucrainene pe 8 și 9 mai. Aceasta este o palmă pentru Ucraina și o palmă pentru poporul ucrainean”, a spus Melnyk.

Melnik i-a cerut primarului Berlinului Francisco Giffai și senatorului de Interne Iris Spranger „să răstoarne imediat această decizie dubioasă”.

Potrivit publicației, peste 50 de demonstrații, mitinguri și alte evenimente sunt planificate pentru 8 și 9 mai la Berlin. 3.400 de polițiști vor fi de serviciu pe străzile orașului.