Litvinenco: Trebuie să dea de gândit instituțiilor care încă fac propagandă

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție la decizia CEDO, în dosarul NIT și Guvernul Republicii Moldova, prin care a fost respinsă cererea de condamnare a țării noastre pentru faptul că a sistat în 2012 postul de televiziune NIT, afiliat PCRM-ului, care difuza informații unilaterale.

Litvinenco a salutat decizia CEDO, precizând că acest lucru demonstrează că judecătorii, care au administrat acest dosar au luat decizii corecte, fapt ce demonstrează până unde poate „merge” propaganda și jurnalismul.

„Hotărârea CtEDO în cauza „NIT vs Moldova” ne arată foarte bine unde e „hotarul” dintre propagandă și jurnalism. Știam că sunt lucruri diferite, dar de astăzi lucrurile au devenit și mai clare. Felicitări judecătorilor care încă în 2013 au reușit să stabilească această linie de demarcare”, a scris pe o rețea de socializare Litvinenco.

Totodată, ministrul Justiției a venit cu o atenționare și pentru posturile TV, care până în prezent încă fac partizanat mediatic în favoarea anumitor actori politici.

„Este un precedent, care trebuie să dea de gândit instituțiilor care continuă să facă propagandă și să promoveze în mod conștient tot felul de fake-uri”, a conchis Sergiu Litvinenco.

Amintim că, fostul post de televiziune Noile Idei Televizate SRL (NIT), care era afiliat Partidului Comuniștilor în perioada cât PCRM a guvernat Republica Moldova a pierdut cererea depusă la CEDO, prin care a invocat că i s-a retras licența cu încălcarea legislației internaționale în anul 2012.

Precizăm că, licența de emisie a postului de televiziune NIT a fost retrasă la data de 5 aprilie 2012 de către Consiliul Audiovizualului (CA) de atunci, pentru nerespectarea pluralismului de opinie. CA şi-au explicat decizia prin faptul că NIT cheamă la tulburări sociale şi ură interetnică, reflectă în lumină negativă guvernarea pro-europeană de atunci şi promovează mesajele politice ale PCRM.